szombat, március 12, 2016

Vegán kalács

 mákos kalács vegán

Tészta:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg graham liszt
15 dkg durum sima liszt
5 dkg nyírfacukor
5 dkg margarin
2 dkg élesztő
3 dl víz/rizstej
(csipet nádcukor)

Töltelék:

20 dkg mák
2 alma reszelve
1 marék mazsola
5 dkg nyírfacukor
friss citromlé
zabkorpa

A felfuttatott élesztőhöz teszem a liszteket, majd végül az olvasztott margarint. Kelesztem.

A töltelékhez ledarálom a mákot, és a citromlé kivételével összekeverem a többivel. Ha elég édes, akkor hozzáteszem 1/2-1 citrom levét. Ha túl nedves, akkor zabkorpát is keverek hozzá.

Kinyújtás, hosszában kettévágás, megszórás zabkorpával, rá a töltelék, feltekerés, a két rúd összecsavarása. 30x8x7 cm-es gyümölcskenyér forma, újabb kelesztés, 180 fokon, 30 percig sütés.

Szépen szeletelni igazából csak másnap lehet.

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta :)
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) :)
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod :)

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
- See more at: http://szilviizvilag.hu/makos-kalacs/#sthash.HsFuKtUZ.dpuf

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta :)
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) :)
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod :)

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
- See more at: http://szilviizvilag.hu/makos-kalacs/#sthash.HsFuKtUZ.dpuf

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta :)
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) :)
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod :)

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
Mákos kalács készítése képekben
- See more at: http://szilviizvilag.hu/makos-kalacs/#sthash.HsFuKtUZ.dpuf

Hozzávalók a mákos kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók a mákos kalács töltelékéhez

  • 20 dkg mák
  • 2 alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg nyírfacukor
  • friss citromlé
  • zabkorpa

Mákos kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Daráld le a mákot, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg a mákos tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta :)
  3. Végül add hozzá 1/2-1 citrom levét is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!
Mákos kalács készítése képekben

Mákos kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá a mákos tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) :)
  4. Tedd a mákos kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod :)

Mákos kalács sütése

  1. Kend meg a mákos kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd a mákos kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült mákos kalácsot vedd ki a formából (6. kép), húzd le róla a sütőpapírt és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni. (Igazán szépen szeletelni inkább másnap lehet.)
Mákos kalács készítése képekben
- See more at: http://szilviizvilag.hu/makos-kalacs/#sthash.HsFuKtUZ.dpuf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése